lukk

Bånkallenga

Trondheimsveien var sterkt trafikkert også på den tiden da hesten var hovedtrekkraft i transportnæringen. Lasskjørere og andre bønder dro i stort antall inn til Kristiania hver dag. De kom fra Hadeland og bygder lenger unna for å selge varene sine i byen. Det var lange turer og behov for å hvile underveis både for hest og kusk.

Husmannsplassen Bånkallenga lå strategisk til for å opprette et hvile- og skjenkested for de reisende. I 1867 etablerte Søren Abrahamsen Bånkallenga som hvilested. Den verten som nok skal ha hovedæren for stedets gode rykte og tilnavnet ”hvilestedens mekka”, er Marie Olsen fra Nittedal. Hun drev i mer enn tjue år fra 1888, og tjente godt på det. Da hun døde i 1918 etterlot hun seg 25.000 kroner, et betydelig beløp målt i datidens pengeverdi.

I tillegg til bønder på bytur ble Bånkallenga også besøkt av steinhoggerne fra bruddene øverst i Groruddalen. I helgene kom folk på utflukt fra Kristiania og Aker innom for en rast. Marie hadde kaffe til 10 øre koppen, 10-øres smørbrød og kake til 50 øre. Etter 1912 var Bånkallenga det eneste hvilestedet i Østre Aker. Den siste verten het Gustav Rommen. Han stengte dørene for godt i 1931.

Eiendommen er oppført på Byantikvarens gule liste.